Raid PyreneenRaid Pyreneen (English)Jotunheimen RundtLa MarmotteLa Marmotte (English)Haute Route
Prolog
Jotunheimen Rundt
Erfarenheter
Länkar
Prolog
1999 bröt jag Jotunheimen Rundt efter 32 mil med två söndertrasade knän. Jag lovade mig då dyrt och heligt att aldrig någonsin mer ställa upp i detta vansinniga cykellopp. Året därpå stod jag på startlinjen igen och den här gången tog jag mig i mål. Nu, ytterligare tre år senare, såg jag chansen att putsa tiden lite grand.

Jotunheimen Rundt startar i Laerdal, en liten fiskeby som ligger vid Sognefjordens södra strand. Loppet mäter 43 mil och under den sträckan tar man sig över tre stora bergspass på 1010, 1390 och 1430 meters höjd, samt ett mindre på 300 meter. Stigningarna uppför de tre stora bergen är vardera cirka fem mil långa. Målet är i Sogndal, som ligger på andra sidan fjorden.


Start för "pulje over 24 timar".

Loppet brukar gå av stapeln en av de första fredagarna i juli och man kan anmäla sig till någon av tre startgrupper. Klockan 18:00 startar "pulje over 24 timar", för dem som räknar med att klara av loppet på mellan 24 och 32 timmar. Klockan 21:00 startar "rekordpuljen" och deltagarna i den får avverka loppet på maximalt 16 timmar. Klockan 21:15 startar så "turpuljen", för dem som räknar med att vara i mål inom 24 timmar. Totalt kom drygt 300 cyklister till start i årets lopp.


Lasse och Ari inför lunch på vildlaxcentret i Laerdal.

Jag hade åkt till Norge med min kamrat Ari och i Laerdal stötte vi ihop med Lasse från Skellefteå. Vi utnyttjade arrangörernas erbjudande till gratis övernattning mellan torsdagen och fredagen före loppet. Vädret var strålande, nästan för varmt, och hela fredagen gick åt till att döda tiden i värmen. Vi umgicks lite med Örebrocyklisterna och stötte ihop med fyra killar från CykelCity i Lund. Håkan hjälpte mig med att justera bakhjulet i sista stund; stort tack! Vi tittade på starten för dem som skulle ta lite längre tid på sig och efteråt öppnade sig skyarna så ett kraftigt sommarregn öste ner över oss.


Börje och Sven-Erik från Örebrocyklisterna.

Vi hade planerat att stanna vid varannan depå och till dessa skickade vi påsar med energikakor och bananer, för att slippa släpa på alltför mycket bagage i fickorna.