Raid PyreneenRaid Pyreneen (English)Jotunheimen RundtLa MarmotteLa Marmotte (English)Haute Route
Prolog
Dag 0
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Epilog
Erfarenheter
Länkar
Erfarenheter
Här kommer några positiva erfarenheter från resan:
 
  • Det underlättar enormt att vara flera som kör loppet tillsammans. Att dela boende och dela funderingar gör resan roligare och lättare. Man skall inte räkna med att kunna hålla ihop under loppet, även om man är väldigt jämna, men om det går så är det ytterligare en bonus.
  • Vi delade båda upp vår packning i olika mindre delar med hjälp av necessärer, påsar och liknande, så all energi låg för sig, alla laddare för sig, och så vidare. Det underlättar sökandet efter prylar när man bor på mindre hotellrum och inte kan strö prylar omkring sig i alla väderstreck. Ändå ledde letandet till onödig frustration vid några tillfällen.
  • Numera är det ofta mycket elektronik som följer med på resan och hotellens uttag är ofta underdimensionerade för allt som behöver laddas. För att lösa problemet hade vi med oss varsin skarvdosa.
  • Frukostarna på franska hotell har generellt blivit bättre de senaste åren, men det är naturligtvis en regel med många undantag. Vi hade med oss egen müsli, något som vi uppskattade lite extra vid ett par tillfällen.
  • Arrangörerna tillhandahåller energidryck, energikakor och en uppsjö andra saker i depåerna. Vi hade med oss energipulver, så vi kunde fylla flaskorna före start med vår favoritdryck. Vi hade även gel, som vi visste skulle fungera; såväl att förpackningen kan öppnas i farten, som att det går att få i sig dess innehåll. Om gelen inte medger dessa två moment, så är dess optimerade sammansättning av en rent akademisk natur.
  • Nya däck på cykeln inför resan gav en extra trygghet, framför allt i utförslöporna och speciellt när vägarna var blöta. Extra bromsklossar i bagaget möjliggjorde god bromsfunktion även efter den tredje etappen.
 
Här är några saker som jag skulle göra annorlunda en annan gång:
 
  • Arrangörerna tillhandahåller en stor (gigantisk) väska, som man fyller med det som behövs under loppet. Jag räknade ut att min resväska lätt skulle få plats inuti arrangörernas väska. Något jag förbisett var att även mycket av det som jag hade i handbagaget skulle följa med under loppet och plötsligt blev det trångt. En bättre metod hade troligtvis varit att packa i mjuka väskor, lyfta över innehållet till arrangörernas väska och stuva undan de mjuka väskorna inuti cykeltransportväskan.
  • Behovet av civila kläder, d.v.s. sådana man inte cyklar i, är otroligt litet. Därtill lyckades vi tvätta all vår smutsvätt uppe i Alpe d’Huez. Så om man skall minimera packningen, så är det här man skall börja. Med detta sagt, så är jag väldigt glad att jag fick med mig min dunväst när vi var uppe i Alpe d’Huez.